EDİRNE ADASARHANLI KÖYÜ

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Bizden Haberler
  4. »
  5. KIŞA GİRMEK

KIŞA GİRMEK

Enver Erkan Enver Erkan -
313 0

29.09.2023

Bakmayın adındaki bahara

Sonrası kıştır,

Kışa hazırlık zor gibi görünse de

Hem keyifli hem hoştur.

Biraz yandan katkılı da olsa fotoğraflar köyden konu, komşu, eş dost, akrabadan geldi. Paylaştık kışa hazırlık etkinliklerini.

Hava iyi olduğunda neyse, tarhana dışarıda kurur da hava bozuk olunca kurutma işi evin içinde olur. Te o zaman güzelim tarhana kokusu nasıl da yayılır evin içine. Olmasını bekleyemeden hamurunu alıp bir tencere pişirip tepsiye doğranan bayat köy ekmeği üzerine sıcak sıcak döküp kaşıklayınca insanın cümle dertleri Yunanistan dağlarında alır soluğu

Bahçedeki toprak peçkada bir yandan kuru fasulye tenceresi altı isli üstü kaynak suyu ile hop hop göbecik atan kuru fasulyeleri kaynatırken, içinde ve tencerenin yanlarında pirpillenen patlıcan irileri ve dana dili biberler (Gooğle amca dana dili biber tanımıyor, görsellerde yok. Biz ona iri biber mi desek, kaypa biber mi desek.) … Akşam yemeğinde kuru fasulyenin yanında bol ekşili, azılı mamzana, bir de ayran olursa hiç de fena olmaz. (İyi ki tokum. Aç olsam nasıl anlatırdım ben de bilemedim şimdi.)

Ya yufka, kesme, kuskusa ne demeli. Köy tavuğu yumurtası ile daha bir güzel olduğu fikrimde ısrarcıyım. Öyle marketten, pazardan alınma çiftlik yumurtası ile de yapılır tamam da aynı tadı vermez. Benzer mi sizin tavuğun yumurtasına, sizin kümesten gelen yumurta yetmezse komşudan ödünç alınır olur biter.

Patlıcan turşusu da bereketli ve keyifli olur. O koca karnı yarılıp içine lahana, biber, sarımsak, maydanoz, sirke karışımı doldurulunca belcezi kereviz sapları ile bağlanıp küçük poşetlere doldurulup sonra da koca turşu bidonuna konmalı. Kışın teker teker naylonuyla alınıp afiyetle yenmeli. Ayrı naylonlarda doldurmadaki maksat hepsinin aynı anda hava almasını önlemek tazeliğini ve küflenmesini önlemek.

Havalar azıcık soğuyup lahana da sertleşince lahana turşusu da kışın sabahları turşunun yanında gider. İllaki içinde tarladan, bahçeden kelek de olan karışık turşu da favoriler arasında yer alır.

Bahçedeki erik, elma, armutlardan kak da fena olmaz. Bir de kavanozlar dolusu reçeller yapılır ki kış biter onlar bitmez. Neredeyse balla yarışırlar nefaset konusunda. Herkesin favorisi başka olabilir o başka.

Nişastayı ve kaynatılıp kurutulduktan sonra komşu ve hısım akraba imecesi ile dibekte dövülen kışlık zahirenin başında gelen bulgura ne demeli. Tarih oldular.

Eskiden bir ara konserve de yaptık köyce ama sonradan bu da biraz azalıp gitti. Bozulma riski, uğraşacak genç insan azlığı, marketlerde ucuza ve bolca bulunması da bunda etken oldu.

Anlaşıldı ben köyü iyice özlemişim haftaya gidip bir kolaçan edeyim ortalığı. Keçi peyniri olur, yer fıstığı da olur Alibeyköylüler söktüyse. At fırına 150 derecede 20 dakikada kavrulur. Eskiden biz de ekerdik tarlalara Meriç ovasına veya Eskiköy’e bostan kenarlarına. Gündöndü kavur, kabak çekirdeği kavur.

Sonra odanın ortasına serilen bir peşkir etrafında akşam oturucusu gelmiş akraba, komşu çocuklarına evin yaşlı teyzesi, halası, babannesi neyse artık çocuklara uslu durma karşılığı masal anlatıyor, yollar da bele kadar kar, diye bir anda geçmişin gözümün önünde canlandığı da bir gerçek. Olmaz ama hayali de güzel be.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir